Raad en daad: terugblik op de raadsvergadering van 20 februari
In een raadszaal vol publiek kwamen tijdens de raadsvergadering van 20 februari onder meer deze drie agendapunten aan de orde: de vaststelling van de (richtinggevende) kaders voor de woningbouwopgave van de gemeente Eijsden-Margraten tot en met 2030, de aanpassing van de tijdsbesteding van drie wethouders en een motie van treurnis.
Vaststelling van de (richtinggevende) kaders voor de woningbouwopgave van de gemeente Eijsden-Margraten tot en met 2030
Vóór de behandeling zijn er vier insprekers over dit onderwerp. Ook de burgers op de tribune zijn voor dit agendapunt aanwezig. De VVD is blij dat er nu gang zit in de plannen om circa duizend woningen te bouwen voor verschillende doelgroepen. Alleen: er is sprake van clustering, waardoor de nadruk te veel ligt op de kernen van Eijsden en Margraten. De kleinere kernen worden achtergesteld. Daarom is meer spreiding nodig bij de uitvoering van de plannen. Ook het CDA vraagt het college om sterker op zoek te gaan naar geschikte woningbouwlocaties in de kleinere kernen. De heer Janssen van EML stelt dat er geen duidelijke en overkoepelende langetermijnvisie is rond de woningbouwopgave. Steeds als grond beschikbaar komt, is die uitsluitend bestemd voor woningbouw. Dit terwijl Zuid-Limburg na 2030 met een bevolkingskrimp te maken krijgt. PRO is voorstander van een gefaseerde uitvoering van de bouwplannen. Dan kun je rekening houden met nieuwe inzichten op woningbouwgebied in de jaren tot en met 2030. Door meteen en maximaal in te zetten op zo veel mogelijk woningbouw verlies je bovendien snel meer van de kostbare groene ruimte binnen de gemeente.
Duizend nieuwe woningen?
ODE stelt geen vraagtekens bij de noodzaak om woningen te bouwen, wel bij het aantal. Duizend nieuwe woningen is véél. Daarbij is nieuwbouw lang niet altijd nodig. Concentreer je zeker ook op een woonbestemming voor het vele leegstaande vastgoed binnen de gemeente. En leg in tijden van woningkrapte de vergunningen voor vakantiewoningen aan banden. Een tweede huis binnen de gemeente is sowieso uit den boze voor ODE. Wethouder Custers benadrukt dat het benodigde aantal woningen niet zomaar uit de lucht is komen vallen. Hij verwijst daarbij naar het woonbehoefteonderzoek waarin meerdere samenwerkingspartners hun visie op woningbouwgebied hebben neergelegd. Daarnaast merkt hij op dat Eijsden-Margraten een van de Zuid-Limburgse gemeenten is die níet krimpen in de periode tot en met 2030. Tijdens de stemming wordt een amendement (kijk hieronder bij Aangenomen amendementen) van CDA, EML en VVD unaniem aangenomen. Dat geldt ook voor een amendement en een motie (kijk hieronder bij Aangenomen motie) van PRO. Het raadsvoorstel als geheel wordt aangenomen met veertien stemmen voor en vier tegen.
Aangenomen amendementen
1) Amendement CDA, EML en VVD: de bouw van sociale en betaalbare woningen niet voornamelijk beperken tot de kernen van Eijsden en Margraten. Ook alle bouwmogelijkheden meenemen in de overige en met name kleine kernen.
2) Amendement PRO: de woningrealisatie gefaseerd uitvoeren om het behoud van de groene ruimte te garanderen, onder andere in het geval van nultredenwoningen. Bij voorkeur woningen realiseren in leegstaande (bedrijfs)panden en door woningsplitsing, bouwen binnen bestaande bebouwing, de bouw van kangoeroewoningen en tijdelijke woonvormen (tiny houses). De gemeente faciliteert dit maximaal en informeert de raad hoe ze dit doet.
Aangenomen motie
Motie PRO: specifiek onderzoek doen naar arbeidsmigranten in de gemeente Eijsden-Margraten. In welke omstandigheden leven ze? Welke behoeften hebben ze? De gemeente onderneemt actie op basis van de onderzoeksresultaten en informeert de raad over de voortgang.
Aanpassing tijdsbesteding wethouders
De behandeling begint met de opmerking van de raad dat deze het voorstel veel te laat heeft ontvangen en dat dit te elfder ure aan de agenda is toegevoegd. Het college maakt zijn excuses hiervoor. De combinatie van het wethouderschap met een andere betaalde functie is niet altijd een gemakkelijke opgave. Mede omdat daar veel tijd mee is gemoeid. Dat geldt ook binnen de gemeente Eijsden-Margraten. Vandaar het raadvoorstel om het aantal fte’s van drie wethouders uit te breiden. Voor wethouders Weling en Jacobs betekent dit een verhoging van 0,65 naar 0,80 fte en voor wethouder Gerritsen een verhoging van 0,65 naar 1,0 fte. In de stemmingsronde geven EML, CDA en VVD hun goedkeuring aan het raadsvoorstel. ODE is het alleen eens met een toename van het aantal uren voor wethouder Gerritsen. PRO stemt tegen omdat de raad nauwelijks de tijd heeft gekregen om zich goed te verdiepen in het raadsvoorstel.
Motie van treurnis
Deze motie is ingediend door CDA, EML VVD en deels PRO omdat raadslid mevrouw Koene van ODE in de (sociale) media ongegronde beschuldigingen heeft geuit aan het adres van een bestuurder, zonder deze bij naam te noemen. Al is de persoon in kwestie wel herkenbaar door de specifieke aard van de beschuldigingen. De indieners spreken hun afkeuring uit over deze handelswijze en vragen de voorzitter een onderzoek in te stellen of deze stelselmatige uitingen een schending zijn van de gedragscode. Als het moment van stemming daar is, nemen vijftien raadsleden de motie aan, twee raadsleden zijn het niet eens met de motie en één raadslid – mevrouw Koene zelf – is niet aanwezig bij de stemming.
Een verzoek van ODE om een interpellatiedebat te mogen houden, wordt niet gehonoreerd door de raad. De raad stemt verder in met het instellen van een reserve huisvestingskosten vluchtelingen.