Nachtregister

Let op! Gebruik browser Mozilla Firefox of Google Chrome

Aanmelden en inloggen 

U hoeft geen software te installeren op uw computer. Let er wel op dat u de browser Mozilla Firefox of Google Chrome gebruikt!

Via deze link gaat u naar de website van het Digitaal Nachtregister. Wij raden u aan om de link op te slaan bij uw favorieten als u vaker gasten invoert in het systeem.

Bij de eerste keer vult u in het veld “Aanmelden ondernemer” een aantal gegevens in zoals de naam van uw onderneming, contactgegevens en KvK-nummer vervolgens klikt u op de knop “Aanvraag indienen”. Als u de aanvraag hebt ingediend ontvangt u een e-mail waarin de gegevens staan om in te loggen in het veld “Inloggen ondernemer”.

Instructie Nachtregister

Onder de kop “Over het nachtregister” op de homepagina Digitaal Nachtregister (boven in de balk) vindt u een uitgebreide beschrijving over het inloggen in het Digitaal Nachtregister, registreren verblijvers (gasten), raadplegen verblijvers en het maken van rapportages. Onder punt 6 van deze digitale handleiding vindt u een link om de handleiding in PDF formaat te downloaden.

Vragen

Hebt u nog vragen? Kijk eerst onder de kop “Veelgestelde vragen” op de homepagina Digitaal Nachtregister (boven in balk). Hier vindt u antwoorden op de meest gestelde vragen. Staat het antwoord niet onder “Veelgestelde vragen” maak dan gebruik van het veld “Heeft u nog vragen?” op de inlogpagina van het Digitale Nachtregister. U kunt ook een e-mail sturen naar info@eijsden-margraten.nl of bel de gemeente tijdens openingstijden: (043) 458 8488.

Achtergrondinformatie over het Nachtregister

Als u overnachtingen aanbiedt, bijvoorbeeld in een hotel, bed & breakfast, recreatiewoning of een camping, moet u een nachtregister bijhouden. In het nachtregister moeten de naam en woonplaats van de gast(en) worden opgenomen, de datum van aankomst en vertrek en welk identiteitsbewijs de gast(en) heeft laten zien. Deze verplichting komt voort uit artikel 438 van het Wetboek van Strafrecht. Het niet bijhouden van het nachtregister is strafbaar. U riskeert een boete.

In de Algemene plaatselijke verordening gemeente Eijsden-Margraten 2015 (APV) is opgenomen dat de houder van een gelegenheid voor nachtverblijf (inrichting) verplicht is van zijn gasten een nachtregister bij te houden volgens het door de burgemeester vastgestelde model. Daarnaast heeft de gemeente de plicht om het nachtregister te controleren.

De Buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA) of een medewerker handhaving kan op elk gewenst moment het nachtregister raadplegen. Het Digitale Nachtregister kan overigens alleen door de ondernemer en de gemeente worden geraadpleegd. De gegevens worden veilig opgeslagen. Andere overheidsdiensten hebben geen inzage in het Digitaal Nachtregister.

De leverancier test jaarlijks of het systeem nog veilig is. Die verplichting is niet alleen bij wet bepaald maar ook in een contract tussen de gemeente en de leverancier vastgelegd. Daarnaast ziet de gemeente zelf ook toe op correct gebruik van het systeem.

Het gebruik van het Digitale Nachtregister is gratis. Het systeem maakt het mogelijk om eenvoudig rapportages te genereren van een bepaalde periode. Deze rapportages zijn geschikt voor het aangeven van de toeristenbelasting.