Scheulder - Sjuuƫlder

Het kerkdorp Scheulder (Schuller, Schuiler) is gelegen aan de oude verbindingsweg van Maastricht naar Aken, een reeds in de Romeinse tijd bestaande heerbaan. Het dorp dankt zijn naam aan een gasthuis, waar behoeftige vreemdelingen konden "schoelen" oftewel schuilen.

De bebouwing van Scheulder ligt met name langs de in oost-west lopende voormalige heerbaan. In noordwestelijke richting loopt de Scheulderdorpsstraat (de voormalige heerbaan) naar IJzeren en Sibbe, twee buurtschappen van de gemeente Valkenburg aan de Geul. In zuidoostelijke richting voert de heerbaan via Ingber naar Gulpen. In Scheulder bevindt zich verder een aftakking, de Scheuldersteeg, die richting Margraten voert.

Aan de Scheulderdorpsstraat staat, centraal in het dorp, de parochiekerk van de
H. Barbara. Het sobere, in mergel opgetrokken gebouw dateert uit 1850. In de jaren 1903-1904 is daar een toren en oksaal bijgebouwd. Volgens de overlevering bouwde de adellijke familie Van Nesselrode bij het gasthuis in Scheulder in 1631 een kapel, die werd opgedragen aan de H. Barbara. Later werd daar de huidige kerk tegenaan gebouwd. Langs de Scheulderdorpsstraat staan verschillende grote boerderijen.

Tot aan de gemeentelijke herindeling van 1982 maakte Scheulder deel uit van de gemeente Wijlre. Het grondgebied van de voormalige gemeente Wijlre liep aan de westzijde uit in een smal, tamelijk langgerekt gebied tot voorbij Wolfshuis en Gasthuis bij Bemelen, waarin de kern Scheulder gelegen was. Sinds 1982 was Scheulder onderdeel van de voormalige gemeente Margraten, nu van de gemeente Eijsden-Margraten.

Scheulder is een hechte gemeenschap. In de omgeving van Scheulder zijn prachtige wandelingen uitgestippeld. Echte wandelaars weten dit kerkdorp te waarderen om haar centrale ligging in het Heuvelland. Vanuit dit kerkdorp kan bijvoorbeeld gewandeld worden naar Valkenburg aan de Geul. Kasteel Schaloen met haar defensieve grachten ligt op een klein uurtje wandelen. Wie in deze omgeving een wandeling wil maken wordt aangeraden stevig schoeisel te dragen. De holle wegen die door het unieke Gerendal leiden naar het
Sint Jansbos zijn na regenval vaak erg glibberig. Maar ook andere wandelingen zijn de moeite waard. In noordelijke richting moet er af en toe een klimmetje worden gemaakt. In zuidelijke richting is het comfortabel wandelen op het plateau van Margraten.