Aardgasvrijchecker

Wilt u weten hoe u aardgasvrij(-ready)* kunt worden? Maak dan gebruik van de unieke ‘aardgasvrijchecker’ via www.aardgasvrijchecker.nl. Met deze simpele online webpagina krijgt u op basis van uw postcode en huisnummer een advies krijgen over de verduurzaming van uw woning of bedrijfspand.

Uniek advies voor ieder adres
De aardgasvrijchecker geeft voor ieder adres een uniek advies. De ene inwoner krijgt direct een elektrische warmtepomp aangeraden. Een andere inwoner krijgt het advies om eerst meer te isoleren. De gegevens voor het advies zijn afkomstig uit de gegevens waarmee de Transitievisie Warmte (PDF, 6.4 MB) in de gemeente tot stand is gekomen.

Het advies aan inwoners bestaat uit drie onderdelen. Als eerste krijgen inwoners te zien of en hoe ze aardgasvrij kunnen worden. De mogelijke uitkomsten zijn: een elektrische warmtepomp, een hybride warmtepomp (een cv-ketel en warmtepomp) of isoleren. Daarna krijgen inwoners een voorbeeldberekening te zien. Door de hoge gasprijzen is het verduurzamen van de woning financieel interessanter geworden. Tot slot wordt doorverwezen naar andere behulpzame initiatieven waar inwoners terecht kunnen. Bijvoorbeeld de woningscan van PlusJeHuis, zonnepanelen via het project Zorgeloos Zonnepanelen of een duurzaamheidslening. 

Snel en makkelijk
Met de aardgasvrijchecker hoopt de gemeente inwoners snel en eenvoudig te kunnen helpen. Doordat alleen postcode en huisnummer ingevuld hoeven te worden, krijgen inwoners snel hun persoonlijk advies te zien. Op deze manier hoopt de gemeente direct invulling te kunnen geven aan de uitkomsten van de Transitievisie Warmte (PDF, 6.4 MB). Deze visie werd eind 2021 vastgesteld. Hier werd geconcludeerd dat in de gemeente met name individuele aardgasvrij-alternatieven kansrijk zijn. De gemeente wil inwoners dus informeren over en helpen bij het zetten van individuele stappen.

* Aardgasvrij betekent dat er niet langer aardgas wordt gebruikt in de woning. Aardgasvrij-ready betekent dat de woning door middel van isolatie geschikt wordt gemaakt om later aardgasvrij te kunnen worden.