Prehistorische Vuursteenmijn Rijckholt

Verborgen in het Savelsbos liggen de unieke, prehistorische vuursteenmijnen. Zo’n 6000 jaar geleden groeven mensen hier naar vuursteen om er vervolgens gebruiksvoorwerpen en pijlpunten van te maken. Vuursteen was een ideale grondstof, het splijt gemakkelijk en heeft scherpe breukranden. In eerste instantie groef men kuilen om naar vuursteen te zoeken, later ging men ook diep de grond in. Zo ontstond een uitgebreid complex van ondergrondse schachten en mijngangen.

Beleven en ontdekken
Ontdek en beleef de Vuursteenmijn Rijckholt. Tijdens een excursie wordt over het landschap, de geschiedenis, de geologie en de archeologie van het Maasdal, het Zuid-Limburgse heuvelland en het boeiende verhaal van de opgraving verteld. In de bezoekersgang kunnen bezoekers een kijkje nemen in de mijn en vertelt de gids over deze getuige van lang vervlogen tijden.

De excursie naar de Prehistorische Vuursteenmijn in Rijckholt wordt georganiseerd door De Stichting Ir. D.C. van Schaik en de Studiegroep Onderaardse Kalksteengroeven van het Natuurhistorisch Genootschap Limburg met ondersteuning van de gemeente Eijsden-Margraten, Provincie Limburg, Geologische Vereniging afdeling Limburg, Staatsbosbeheer, Archeologische Vereniging Limburg en de Ingenieursvereniging KIVI afdeling Maastricht.
Lees meer over deze excursies op www.ontdekeijsdenmargraten.nl

Archeologisch onderzoek 
In 2018 hebben archeologen van de Universiteit Wenen onderzoek gedaan bij alle vuursteenmijnen in Europa waaronder de vuursteenmijn van Rijckholt. Door dat onderzoek kan straks worden vastgesteld uit welke mijn een prehistorische bijl of pijlpunt afkomstig is.
Zie het verslag van RTV Maas & Mergelland.


Demonstratie vuursteenbewerking
Op zondag 25 augustus 2019 werd een demonstratie vuursteenbewerking georganiseerd. Met ruim 250 bezoekers en wel 80 kinderen was het een zeer geslaagde middag. Lees hier meer (PDF, 1.0 MB)over deze drukbezochte demonstratie.

Meer weten over vuursteenmijnen? Ga naar www.vuursteenmijn.nl