Identiteitskaart

Aanvragen

Met een identiteitskaart kunt u de meeste Europese landen bezoeken. Voor sommige landen hebt u ook nog een visum nodig.


De aanvraag van een identiteitskaart kunt al gedeeltelijk als u over een DigiD inlog beschikt onlineregelen middels de onderstaande blauwe knop 'Direct regelen'. 
Indien u niet over een DigiD inlog beschikt dient u een afspraak te maken om dit persoonlijk te regelen.

Let op: na de digitale aanvraag dient u altijd een afspraak te maken om het aanvraagformulier te tekenen en de pasfoto (niet ouder dan een half jaar) in te leveren.
Kies hierbij de optie 'ID-kaart aanvragen'.

Een reisdocument voor volwassenen is 10 jaar geldig, een reisdocument voor kinderen tot 18 jaar is 5 jaar geldig.

Betreft het een aanvraag voor een kind dan dient deze ook persoonlijk mee naar het gemeentehuis te komen. Na 5 werkdagen kunt u uw reisdocument persoonlijk afhalen op de locatie waar u het heeft aangevraagd.

Let op!

Uw nieuwe identiteitskaart krijgt vanaf 4 januari 2021 een extra functie. U kunt ermee inloggen bij de overheid, het onderwijs, de zorg of uw pensioenfonds.
Na het ophalen van uw identiteitskaart bij de gemeentebalie, ontvangt u daarom binnen 5 werkdagen een brief van DigiD. Daarmee kunt u die inlogfunctie activeren. Kijk voor meer informatie op www.digid.nl via deze link.

Let op!

Bezoekt u het Verenigd Konkrijk  vanaf 1 oktober 2021?

U kunt tot en met 30 september 2021 met uw ID-kaart naar het VK reizen. Dus naar Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland.
Vanaf 1 oktober 2021 heeft u een geldig paspoort nodig. 

Direct regelen

Regelt u dit liever in het gemeentehuis? Maak dan een afspraak.

Identiteitskaart afhalen

Na 5 werkdagen kunt u uw identiteitskaart persoonlijk afhalen op de locatie waar u het heeft aangevraagd. U heeft 3 maanden de tijd om uw identiteitskaart op te halen. Daarna worden documenten ongeldig en vernietigd.
De betaalde kosten worden in dit geval niet terugbetaald.

Kosten

•Nederlandse identiteitskaart vanaf 18 jaar (10 jaar) € 70,38

•Nederlandse identiteitskaart tot 18 jaar (5 jaar) € 37,99

•Spoedtoeslag € 53,01

Minderjarigen

Bij de aanvraag van een paspoort voor een minderjarige (tot 18 jaar) en bij de aanvraag van een Nederlandse Identiteitskaart voor een kind tot 12 jaar dient de gezaghebbende ouder toestemming te geven.
U kunt dit digitaal met inlog DigiD regelen via deze link. Elke ouder moet de toestemming hierbij afzonderlijk regelen.
Indien u niet beschikt over een DigiD inlog kunt u het toestemmingsverklaring formulier downloaden.
Neem een kopie van het identiteitsdocument van de toestemmingsverlener(s) mee zodat wij de handtekening kunnen vergelijken die op het formulier staan.

Neem de lengte van uw kind al thuis op. Dit bespaart tijd aan de balie.

Reisdocument kwijt

Als uw Nederlandse reisdocument verloren of gestolen is, kunt u dit melden bij uw eigen gemeente, u hoeft niet naar de politie om aangifte te doen. 
Meer informatie vindt u onder deze link.

Bij diefstal, zakkenrollerij, overval en andere misdrijven is het verstandig om ook aangifte van dit misdrijf te doen bij de politie.

Spoedaanvraag

Heeft u uw reisdocument snel nodig, dan kunt u een spoedaanvraag doen. Als u het reisdocument vóór 15.00 uur aanvraagt, wordt er naar gestreefd dat het document de volgende werkdag wordt geleverd.
Een spoedaanvraag kunt u enkel in het gemeentehuis in Margraten doen.

Kinderen bijschrijven in paspoort niet meer mogelijk

Kinderen moeten een eigen paspoort of identiteitskaart hebben om naar het buitenland te kunnen reizen. U kunt uw kinderen niet in uw paspoort laten bijschrijven. Alle bestaande bijschrijvingen zijn ongeldig.